Poštni miljni kamen št. 13….

se nahaja v centru Vuzenice (hiša kiparja Janka Dolenca – sedaj Rogina) in je ponovno viden – postavljen in predstavljen javnosti (je pod ZVKD Maribor – trenutno še ni vpisan v Register nepremične kulturne dediščine, saj spada v profano stavbno dediščino).  Razvoj poštne zgodovine se je skozi stoletja in tudi desetletja 19. stoletja spreminjal s posodabljanjem cestnega omrežja, dokler ni velik del poštnega prometa prevzela železnica.  Eden redkih ostankov tistega časa so poštni miljni kamni, ki jih je postavila Cesarsko kraljeva avstrijska pošta (Nova filatelija 1/2015). Nove poštne postaje v Dravski dolini so hitro občutile povečanje vsakovrstnega prometa, tudi poštnega.  leta 1808 so odprli postajo Sv. Ožbalt v Dravskem gozdu (danes Ožbalt) poslovala je v gostišču tik ob cesti. Marenberška postaja (danes Radlje ob Dravi) je bila istega leta v lasti Franca Godla. Kot tretja je nova pošta v Dravogradu delovala na zahodnem koncu zdajšnjega Trga 4. julija, kjer je bilo gostišče ( Pošta na Slovenskih tleh, str.121). Na poštni poti Dravske doline (Maribor – Celovec), naj bi bili vidni samo še trije. Prvi v Mariboru na Koroški cesti, drugi ob glavni cesti med Falo in Ožbaltom ( Šturmovec - Vurmat , evidenčna številka enote: 23694 – vpiši to številko v Register nepremične kulturne dediščine) in tretji v Vuzenici. To je velika pridobitev za kraj.

2015-06-30 17.05.57 2015-06-30 17.10.31

Kako naprej? Miljnike še vedno iščemo! Časi se spreminjajo, združena Evropa gleda zgodovino svojih združenih delov kot skupno dediščino. V Filatelistični zvezi Slovenije pod vodstvom Igorja Pirca teče projekt že tri leta, prve najdbe so tu. Vsaka nadaljnja bo odkrila košček pozabljene preteklosti (Nova filatelija 1/2015 in Nova filatelija 1/2016).

Čestitamo!

Op. povezava na miljnik iz Vurmata od. g, Kogelnika.

 • Share/Bookmark


3 komentarjev

 1. Igor Pirc, dne 1.07.2015

  Lepo, da ste postavili kamen “na noge”! Vesel sem, da lahko ob tej priliki povem, da sem zvedel za en drug miljnik blizu Jelšane na poštni poti Postojna-Rijeka (na kamnu piše FIUME III MEILE, kar pomeni 22 km do Reke).
  Mejnik med Kranjsko in Hrvaško tam blizu pa je nekdo že pred desetletji vzidal v temelje hiše in se ga ne vidi več…
  Lep pozdrav Igor

 2. Mirko Kogelnik, dne 29.03.2017

  Ta miljnik sem našel jas in ga poskušal že regestrirati leta 2013 a neuspešno.Milnjika v VURMATU NI VEČ,bil ja na mojo intervencijo zaradi ugroženosti (podiranje dreves,poplave) prestavljen na drugo lokacijo.A na žalost že nekaj let leži kot odpad pri dvorcu v Radljah.Mi kot društvo smo želeli da ga sami ustrezno postavimo v varno okolje z našimi lastnimi stroški a nam to niso dovolili.-VEČ O TEM LAHLO NAJDETE V GUGLU,ČE VTIPKATE!….V MILJNIK V VURMATU JE TRČIL ŠE TRAKTOR.ČE MI POŠLJETE NASLOV VAM POŠLJEM ŠE POVEZAVO IN FOTOGRAFIJE O TEM ČLANKU.

 3. vuzenica, dne 24.04.2017
  vuzenica

  Hvala za informacijo. Miljni kamen, ki je zdaj predstavljen javnosti,pa je bil veliko let deponiran na tej lokaciji. Lp

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !