3 leta so pretekla, pa nič …

Smo mali kraj, vendar smo imeli nekaj zelo znanih krajanov. Med njimi je bil tudi dr. Peter Kresnik.  Spominska plošča je v Zg. trgu, ampak že dolgo čaka na ……  3 leta od moje objave ….. ŽALOSTNO !!!

 • Share/Bookmark


1 komentar

 1. Medved, dne 3.10.2010

  KRESNIK, Peter

  * -

  * 25. 6. 1850, Vuzenica, Slovenija
  † 23. 3. 1928 , Brno, Republika Češka

  inženir gradbeništva
  K. je od leta 1868 do 1876 na Visoki tehnični šoli študiral gradbeništvo. Že kot študent, pa je na fakulteti delal kot asistent pri predmetu gradnje mostov. Poklicno kariero je, potem ko je pridobil naziv diplomiranega inženirja, pričel v tovarni lokomotiv. K. pa se je zanimal predvsem za vodne gradnje. Tako je med letoma 1877/79 svoje znanje dopolnjeval na Visoki šoli za agrikulturo na Dunaju. 1879 je postal zasebni docent kmetijskega inženirstva. Po obširnih študentskih popotovanjih je leta 1882 doktoriral na Univerzi v Leipzigu in leto kasneje postal zasebni docent na Visoki tehnični šoli na Dunaju, leta 1889 pa redni profesor.
  Od 1883 do 1893 je bi dejaven kot svetovalec za gradnjo državnih železnic in se je, kot profesor za vodne gradnje na nemški Visoki tehnični šoli v Brnu, osredotočal predvsem na to področje. Med drugim je za Luegerjev Leksikon splošne tehnike (1894/97) napisal številne prispevke o podtalnici, o regulaciji rečnih korit, obal in profilov, o ureditvi in vzdrževanju rek, da bi bile primerne za plovbo, o gradnji kanalov, zapor in jezov, kakor tudi o urejanju hudournikov.
  p.s
  Pomagal striček Google.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !