Obrezovanje se nadaljuje …….. !!!

Zima se počasi poslavlja in lepo vreme je vrtičkarje, oz. obrezovalce sadnih dreves in trte, pripravilo do rezanja. K tem obrezovalcem se je pridružil tudi “mojster” okrasnih dreves. Prvo mojstrsko delo je pri livarni Vuzenica. Drugi, z enakim načinom, pa na LIPI, stari več kot . . . PONOS SLOVENCEV, v Splavarski ulici. LIPA je s svojo velikostjo in lepoto krasila Vuzenico. Bila je kot spomenik, ki si jo opazil z mosta preko Drave, ob prihodu v naš lep kraj . Upam, da je ta rez ne bo pokončal ! S tem bi bila povzročena enaka škoda, kot je bilo podrtje objekta, ki je spadal pod kulturno dediščino – ŠTOKOV DVOREC.

Komentar občana, s katerim me je opozoril na žalostno usodo naše lipe.

Pozdrav Vuzenica!
V naši prelepi Vuzenici imamo kar nekaj mogočnih in starih lip , ki so nam v ponos. Vendar se nekateri posamezniki tega ne zavedajo. Pred kratkim so kupili košček zemlje z namenom, da si bodo postavili garaže za svoje jeklene konjičke. Vendar pa je nastal problem, ker na tistem koščku zemlje stoji mogočna lipa in jim je seveda napoti pri graditvi njihovih lepih garaž. Kaj sedaj?
Grde lipe, ki že stoletja stoji in raste se je treba na nek način znebiti. Naenkrat lipa postane nevarna za okolico, ker je po “strokovnih ocenah” prhla, votla in ne vem še kaj. Sami bi jo že kar podrli vendar je lipa zaščitena. Kaj sedaj ? Pokličejo ZVNKD, ki lipo pod strokovnim vodstvom obreže . Vendar so novopečeni lastniki bodočih garaž in in lipe, ki jim je še naprej napoti razočarani nad obrezovanjem, ki ga je opravil omenjeni zavod. Lastniki so mislili, da bo zavod lipo kar podrl oziroma odstranil. Ampak so se ušteli. Lipa je še vedno stala v vsej svoji mogočni lepoti in krasoti v ponos vuzeničanom in vsemu slovenstvu. Pa je zopet prišla zima in za njo bližajoča pomlad in novopečenim lastnikom ta grda lipa ni in ni dala miru. Celo zimo so tuhtali, kako bi lipi zadali smrtni – poslednji udarec. Pred kratkim so se odločili, da lipi naredijo počasen hirajoč konec. Na lastno pest so angažirali strokovnjaka (exekutorja), da je lipo porezal (odrezal – usmrtil) po njihovih željah. Saj lipa bo še nekaj časa vegetirala, mogoče bo tudi pognala kakšen poganjek vendar je namen “lastnika lipe” dosežen. Lipa bo počasi hirala in umirala z njo pa tudi del naše krajine, del nas samih. Sedaj , ko se peljemo čez most in pogledamo na to razdejanje, ki so ga ti novopečeni lastniki naredili, me spreleti srh in spoznanje, da imamo v Vuzenici takšne ljudi, ki vidijo samo sebe in svoje osebne koristi. Lipa je bila del narave, del nas vseh in zdi se mi, da je ob izginotju te mogočne krošnje, ki je krasila pogled na Vuzenico izginil še en simbol, bil narejen še en nepremišljen poseg v prostor, ki se nebi smel zgoditi.

Prosim te, da ta dogodek na nek način obeležiš in spraviš na blog. Vuzeničani pa naj se z svojimi komentarji opredelijo glede tega nezaslišanega posega v naš prostor,
Lokacija: Lipa pod “Mladinskim domom” pri Dravi.
Hvala in lep pozdrav!

 • Share/Bookmark


8 komentarjev

 1. krajanka, dne 2.03.2008

  Ja,nepopisna škoda.
  Mogočna lipa, ob reki Dravi je krasila Vuzenico, sedaj pa je res žalosten pogled na tri ŠTRCLJE, ki kar kričijo v nebo.

  Lipa, ima poseben, simbolni, pomen za Slovence, oziroma je pravzaprav središče družbenega življenja pri vseh Slovanih in bi jo morali bolj spoštovati!

  Žalostno, res žalostno.

  Upam, da bo Zavod RS za varstvo narave odreagiral na ta poseg, čeprav nam lipe ne bo mogel več povrniti.

 2. Mirko, dne 3.03.2008

  Pa komu pride na pamet da gre tako staro in mogocno lipo podirat.
  Dvomim da je koga ogrozala.

  Ce ni orkan, more bit pa motorna zaga al kak ?

 3. prahožerec, dne 3.03.2008

  Mene pa to čist nič ne moti.Kdaj se je to sploh porezalo?Tolikokrat sem se vozil in hodil tu mimo,pa nisem nič opazil.Saj pa ,če je to delav strokovnjak,ne vem kaj je sploh narobe.Sploh pa ne vidim to nepopisne škode,draga Krajanka,ki nima imena.Ne more o tem govoriti-pisati nek gospod,ki se spozna samo na fotoaparat,prosim lepo!!Se spomnite? Na Muti so porezali cel kostanjev drevored.Pojdite čez kakšen mesec skoz ta drevored,boste videli,kako lepo bo cvetel. Pravzaprav imate morda celo prav?!Mučani so sigurno hoteli tam zgraditi garaže,pa jim,kot vidite,ni uspelo.

 4. krajanka, dne 3.03.2008

  Zdravo, Prahožerc!
  Ljudje smo različni, saj veš. Vsak ima svoje mnenje.
  Eni hodimo okrog z odprtimi očmi, drugi pa bolj zamišljeni.
  Upam, da se bo tvoja napoved uresničila. Sicer pa, če prebiraš tale blog, si verjetno opazil, da je na to opozoril celo nekdo drug in ne gospod s fotoaparatom.
  Sicer pa smo Vuzeničani že tako preveč pasivni in sem prepričana, da marsikdo sploh ne bo opazil, da je lipa porezana.
  Meni se zdi pogled nanjo res žalosten. Po Carpiovem komentarju pa je očitno niso porezali strokovnjaki.
  LP, Krajanka

 5. vuzenica, dne 4.03.2008
  vuzenica

  G. Prahožercu v vednost, da je razlika med kostanji na Muti in vuzeniško lipo. In ta naša lipa je zaščitena – prav tako kot lipa pri cerkvici Sv. Florijana poglej stran 48, priloge 7
  http://www.geo-zs.si/slo-text/dokumenti%20za%20javno%20razpravo/Dodatek%20za%20naravo/Priloga%207.pdf
  in, če je bil na delu strokovnjak, potem je vse..
  Lp

 6. carpio, dne 4.03.2008

  prahožerec@:
  Mogoče pa se je g.prahožerec (prahojedec) preveč najedel vuzeniškega prahu in mu je ta že udaril na vid in druge vitalne organe, da nič ne opazi, nič ne vidi, ga nič ne moti. Človek je postal apatičen. Mislim, da je v Vuzenici vedno več krajanov in krajank, ki imajo iste simptome. Nič ne vidijo, slišijo, nimajo svojega mnenja, svoje hrbtenice. Vse jim je prav, naj bo dobro ali slabo, pač tako mora biti. Eni pač hodijo po belem svetu z zavezanimi očmi in zamašenimi ušesi. Glede kostanjev na Muti pa bi prahožerca vprašal, če je že slišal za bolezen, ki se ji reče kostanjev rak. v tem primeru pa resnično začno veje propadati in se sušiti in takrat je potreben strokovni poseg. To se je zgodilo na Muti. Ta lipa pa je bila vitalna, kar dokazujejo tudi obstoječi “štrcli”, ki so ostali. Ali se vidi kakšna trohnoba (pirovina p.d.). Je ni! Garaže pa bodo sledile. Zadati je potrebno še en udarec, tokrat v koreninski sistem lipe. Pustimo se presenetiti.

  Pa lep pozdrav Vuzenica!

 7. Mirko, dne 5.03.2008

  Predragi prahožerec, ki ima ime? Ali ga morebiti le sam ne vidim.

  V kolikor bi prebral clanek v celoti, in ne tako povrsno, kot imas odprte oci ko se sprehajas ali vozis skozi Vuzenico, bi lahko celo opazil, da je na ta nastali dogodek opozoril nekdo drug, kot gospod s fotoaparatom. Ne vem sicer zakaj sodis, da se lahko nekdo spozna samo na eno stvar…mogoce pa sodis po sebi, kdo ve.
  Glede kostanja in lipe…žoga ni žaga.

 8. Medved, dne 5.03.2008

  “Ne more o tem govoriti-pisati nek gospod,ki se spozna samo na fotoaparat,prosim lepo!!”
  Prahožerec – ta neki gospod , ki se spozna samo na fotoaparat nas na svojem blogom obvešča, osvešča in opozarja na lepe in slabe strani, ki se vidijo v naši lepi Vuzenici , kot pravi avtor – vuzeničan.
  Spoštovani Prahožerec, v svojem komentarju se bi moral vprašati oziroma napisati, kdo je odgovoren, oziroma kdo je dal odobritev – privolitev, da lipo po strokovnem obrezovanju s strani ZVNKD, naknadno še enkrat obrežejo, da je sedaj takšna kot je. Toda rajši napadamo tistega, ki je novico objavil, kot da bi iskali odgovornega, da se je to dopustilo, ali pa se je to moralo narediti. ( tu pa pride do izraza obveščanje, če pa tega ni , je pa zelo dober nek gospod, ki se spozna na fotoaparate.)
  ” Neki gospod, ki se spozna samo na fotoaparate”, je naredil verodostojne fotografije in nas obvešča s slikami, ker se spozna na svoj fotoaparat, o stanju, ki je nastalo, kot ga je informiral krajan..

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !